Webteksten

Ervaringen van anderen

Voelt het nog vreemd voor u?

We kunnen ons voorstellen dat u niet echt weet wat u te wachten staat wanneer u een behandeling gaat volgen. Daarom vragen we soms aan onze cliënten om hun ervaringen te delen, zodat we u kunnen meenemen in hun ervaringen.

Via de knoppen hieronder, met daarop de aanleiding en de behandelingsvorm, klikt u eenvoudig naar de juiste verhalen.

Wilt u uw ervaring delen?

Regelmatig ontvangen wij reacties van cliënten over onze behandelingen of onze behandelaren. Deze vragen wij hen te plaatsen op de landelijke website Zorgkaart Nederland. Deze site van de Patiëntenfederatie Nederland is de grootse ervaringssite in de zorg. In de waarderingen op deze site scoren wij gemiddeld een 7,9. Bent u benieuwd wat cliënten over ons schrijven?

Bekijk dan de pagina van Lionarons GGZ op Zorgkaart Nederland.

Blij met de diagnose

Al van kleins af kon Stefanie het gedrag van haar zoontje niet goed plaatsen. Ze merkte dat er iets aan de hand was. Ze klopte zelfs al eerder aan voor hulp, maar haar vermoedens werden niet bevestigd. Nu jaren later is de verklaring gevonden. Stefanie en haar zoon Tom zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is.

Hoewel Stefanie zelf is opgeleid als pedagogisch medewerkster en ook lang in die functie was verbonden aan een basisschool, wist ze het gedrag van haar zoontje Tom niet te plaatsen. “Misschien komt dat omdat hij niet voldoet aan alle duidelijke kenmerken van de stoornis. Toch merkte ik toen hij nog heel jong was dat er iets niet klopte. Hij kon enorme driftbuien hebben en helemaal overprikkeld raken.”


Lees meer

Ik weet hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten

Werken als behandelaar in de GGZ en zelf psychische klachten hebben. Uit persoonlijke ervaring kan Marjolein zeggen dat het pad naar heling en groei soms kronkelig en vol obstakels is. Net zoals haar cliënten, is ook zij door donkere periodes gegaan, worstelend met haar eigen psychische klachten. Die worstelingen hebben haar geleerd om de kracht van kwetsbaarheid te omarmen en de moed te vinden om haar eigen verhaal te delen. Gelukkig gaat het weer goed met Marjolein en is ze inmiddels werkzaam als hulpverlener bij Lionarons GGZ. Door haar eigen ervaringen te delen, hoopt ze anderen aan te moedigen om hun eigen uitdagingen te omarmen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is.


Lees meer

Vanaf het moment dat we bij Lionarons GGZ geholpen werden, nam het vertrouwen binnen ons gezin weer toe en voelden we dat we dit samen konden overwinnen. Er is niets zo vreselijk dan dat je het gelukzalige gevoel van je gezin tussen je vingers door ziet glippen en het niet kunt tegen houden. Dan is het fijn wanneer je wordt gehoord en dat alles in zijn werk wordt gesteld om ons als gezin te helpen.

Er werd voor ons gevoel heel breed gekeken door de professionals en dat maakte dat er gesignaleerd kon worden wat de onderliggende oorzaak was van ons probleem. Dat onze zoon OCS (Obsessief Compulsieve Stoornis) heeft daar waren wij inmiddels van op de hoogte, maar dat hij tevens ASS (Autisme Spectrum Stoornis) heeft was ons nooit opgevallen. Althans, die mogelijkheid hadden wij nog nooit bekeken. Voor ons was en is hij gewoon onze lieve kanjer, met alle dingen die daarbij horen, maar sinds Corona liep alles behoorlijk uit de hand. Alles en iedereen raakte per slot van rekening uit de dagelijkse structuur en er waren ongewone regels omtrent hygiëne. Nou, was dat even schrikken toen aan de achterkant alles weer terug naar normaal kon…bij ons thuis kon dat namelijk niet. Er waren opeens nieuwe gewoontes die
niet zomaar weer terug naar normaal konden, het zette ons leven behoorlijk op zijn kop.

Dankzij het ervaren team en de professionele hulp van Lionarons GGZ kwamen we erachter waar dit door kwam en konden we leren hoe we hiermee om konden gaan. Binnen een maand of 8 hadden we de situatie zodanig onder controle dat we weer verder konden met ons leven.

Zoveel geleerd en vooral mogen inzien hoe flexibel en krachtig wij als gezin zijn.

IK BEN NIET BANG VOOR STORMEN,
WANT IK LEER HOE IK MET MIJN SCHIP MOET ZEILEN.

Louisa May Alcott

* Bovenstaande tekst is door de moeder zelf geschreven.
* Het kind werd behandeld door de psychiater, gezinsbegeleider en GZ-psycholoog van de afdeling Kind en Jeugd Noord- en Midden-Limburg

Lees meer

Praten over huiselijk geweld is nog altijd een taboe en niet gemakkelijk. Niet voor de slachtoffers, maar ook niet voor hulpverleners. Marjo Abrahams werd zelf slachtoffer van huiselijk geweld en wil dat taboe graag doorbreken door het delen van haar ervaringen.

Zelf heeft ze ook lang gedacht ‘wat zullen de mensen wel niet van me denken als ik erover vertel’. Inmiddels is ze open over haar ervaringen en gunt ze mensen een leven zonder geweld. Dat hoopt ze te bereiken door zoveel mogelijk mensen te vertellen over wat haar is overkomen.

Marjo trouwde toen ze nog maar net 21 was. Haar toenmalige vriend zat nog in militaire dienst toen hij haar vroeg om te trouwen. “Hij had toen 6 weken verlof en het leek hem een goed moment om te trouwen. Eerlijk gezegd durfde ik geen nee te zeggen. Ik wilde wel trouwen, maar niet zo snel. Ik was net daarvoor mijn vader verloren en was bang dat ik hem ook nog zou verliezen als ik nee zou zeggen.” Marjo zat nog volop in de rouw om haar vader en maakte zich bovendien grote zorgen om haar moeder die alleen was achter gebleven.

Veel te snel naar Marjo’s zin stapten ze in het huwelijksbootje. Na zijn militaire dienst kreeg haar man een verantwoordelijke baan. “Het ging eigenlijk al meteen fout. Als hij thuis kwam van zijn werk en hij had stress, begon hij thuis met dingen te gooien en te schreeuwen. Hij sloeg me niet en jong en naïef als ik was, dacht ik eerlijk gezegd dat het normaal was, dat er in ieder huwelijk wel eens met dingen gegooid of geschreeuwd werd. Ik praatte er ook met niemand over, dus ik wist ook niet dat het eigenlijk niet klopte.”

Na iedere ruzie ging het weer een tijdje goed. Marjo en haar man kochten een huis, haar man kreeg een nieuwe baan. Ook die nieuwe baan ging gepaard met stress en dus vlogen er weer spullen door het huis. Rond haar 35e begon Marjo te verlangen naar een gezin. Op haar 36e werd hun zoon geboren. “Onze zoon kwam al jong, vanaf groep 7 – 8, in de puberteit. Hij kwam in aanraking met de verkeerde vriendjes. Het begon helemaal uit de hand te lopen. Mijn man was voor zijn werk vaak lang in het buitenland en dus stond ik er alleen voor. Hij spijbelde veel van school, maar dat durfde ik mijn man niet te vertellen. Ik was zó bang voor nieuwe escalaties.”

Alleen met haar schoonmoeder sprak Marjo af en toe over de woede-uitbarstingen van haar man. Die herkende zijn gedrag wel van toen hij nog thuis woonde. “Mijn schoonmoeder zei dan: ‘als alles goed gaat in zijn leven, zijn er geen problemen’. En dus zorgde ik ervoor dat hij zo min mogelijk wist van wat er allemaal met onze zoon aan de hand was.”

Toch zocht het gezin in die tijd wel al hulp. Samen volgden ze Multi Systeem Therapie (MST), een intensieve behandeling aan huis, waarbij het gedrag van de jongere centraal staat en waarin de sociale omgeving nauw wordt betrokken. “Die therapie heeft ons niet veel gebracht. Tijdens die gesprekken wezen we alle drie naar elkaar, niemand nam zijn eigen verantwoordelijkheid voor de problemen. Ik was constant aan het sussen en aan het redden.”

Met hun zoon ging het van kwaad tot erger. Hij kwam zelfs een tijdje in de gesloten jeugdzorg terecht en begon fors drugs te gebruiken. “Weer stond ik er alleen voor. Onze zoon volgde met wisselend succes diverse behandelingen, maar hij had steeds weer een terugval in zijn middelengebruik. De hulpverleners konden niet doordringen tot onze zoon. Ik heb moeten leren hem los te laten. Dat heeft uiteindelijk geholpen, hij heeft zijn leven herpakt. Het gaat nu goed met hem en hij heeft zijn eigen gezinnetje.”

In 2015 ging het helemaal mis. “Mijn man was erachter gekomen dat we gigantische schulden hadden. Ik had jarenlang onder andere de schulden van onze zoon bij zijn ‘drugsvrienden’ betaald om hen op afstand te houden, en hem te vaak financieel ondersteund als het om kleding ging. Mijn man wist daar niks van. Tot hij er op een dag achter kwam dat de schulden zo hoog waren dat de dreiging boven ons hoofd hing dat we ons huis moesten verkopen.” Dat was de eerste keer dat haar man zijn geweld ook fysiek tegen Marjo keerde.

“Ik had altijd al veel knieklachten. Toen mijn man hoorde dat we ons huis kwijt zouden kunnen raken, raakte hij helemaal door het dolle heen. Hij schopte me zo hard tegen mijn knie dat ik in het ziekenhuis terecht kwam. Er moest zelfs politie aan te pas komen.”

Marjo belandde in de vrouwenopvang. “Daar zat ik dan, de dreiging van ons huis kwijt te raken, in de schuldsanering, fysiek en emotioneel een wrak. Ik was jarenlang bezig geweest om alle ballen in de lucht te houden. Steeds maar weer maakte ik mezelf wijs: als er rust is, komt alles goed.”

In 2016 werd de scheiding uitgesproken. “Dat is een proces van jaren geweest, weggaan bij je man en zoon doe je niet zomaar even, ondanks de ruzies en het geweld. Steeds maar weer dacht ik: ‘als alles maar eenmaal geregeld is, komt er rust voor mij’. Inmiddels weet ik dat die scheiding mijn allerbeste beslissing ooit is geweest.”

Ze ging in therapie en leerde dat haar lage zelfbeeld er mede oorzaak van was, dat ze alles zo lang had getolereerd. “Ik ben heel streng en beschermd opgevoed door mijn ouders. Ik was hun enige kind. Thuis en op school heb ik altijd te horen gekregen dat ik ‘het niet kon’ en dat ik ‘het niet zou gaan redden’.” Haar man schreeuwde vaak tegen haar dat ze ‘niks voorstelde’. “Ik dacht dat ik de situatie met mijn man en zoon ‘had verdiend’, dat het mijn schuld was. Door die jarenlange problemen in ons gezin, was ik in zo’n vicieuze cirkel terecht gekomen. Op een gegeven moment opende ik zelfs de post niet meer. Als weer eens de spullen door het huis vlogen, was ik alleen maar bezig ervoor te zorgen dat mijn man zich weer goed voelde. Het was altijd: eerst mijn zoon, dan mijn man en dan pas ik.”

Marjo vervolgt: “Ik heb me jarenlang zó alleen gevoeld. Daar zat ik dan in mijn flatje, onder bewindvoering en alles kwijt.” Gaandeweg krabbelde Marjo uit de diepe put waar ze in zat. “Ik leerde goed voor mezelf te zorgen en dingen bespreekbaar te maken. Te uiten wat dingen met mij doen, in plaats van alleen maar voor de ánder te zorgen. Ik begon in te zien dat ik de situatie niet alleen had kunnen oplossen en dat ik niet verantwoordelijk ben voor het gedrag van een ander.” Marjo vulde haar gereedschapskoffer met alle tools die haar uiteindelijk verder hebben bracht. “Het meest heb ik geleerd van de tijd in de vrouwenopvang en van de cursus ‘Uit de schaduw van de ander’. Ik heb geleerd om hulp te vragen en op te komen voor mezelf. Toen ik pas aan mijn herstelproces begon, zei eens iemand tegen me: ‘het lijkt wel of je de hele tijd kwartjes loopt te zoeken’. Ik liep de hele tijd met gebogen schouders naar de grond te kijken. Nu ben ik iemand waar je niet meer omheen kunt.” Het mooiste in haar herstelproces noemt Marjo de dag waarop haar man tegen haar zei: ‘je had nooit in die vrouwenopvang terecht mogen komen door mij’. Terugkijkend had Marjo het wel fijn gevonden als iemand eens had gevraagd of er thuis sprake was van geweld. Niemand vroeg ernaar, niemand maakte een melding. “Terwijl de buren toch echt wel iets moeten hebben gehoord.”

Marjo en haar man kunnen inmiddels ook weer goed met elkaar overweg. Ze gaan regelmatig bij elkaar op bezoek of ondernemen samen dingen. “We weten nu hoe we met elkaar om moeten gaan. En als het één van ons beiden teveel wordt, gaan we weer terug naar onze eigen woning.” Van agressie en geweld is geen sprake meer. Het huis van de man van Marjo is gelukkig behouden kunnen blijven.

Tot het noodlot in 2019 opnieuw toesloeg. “Ik was op een dag in de woning van mijn ex-man toen daar een gewapende overval werd gepleegd. De daders zijn nooit gepakt.” Met flinke verwondingen overleefden beiden de overval, maar opnieuw stonden er politie, ambulances en slachtofferhulp voor de deur. “Ik kreeg traumabehandeling, maar al gauw wist ik heel stellig: ik laat de regie over mijn leven niet opnieuw afpakken. Ik wilde er niet wéér aan onderdoor gaan.”

Marjo is gelukkig nu haar schaamte voorbij. Ze vertelt open over wat haar is overkomen. Ze hoopt met haar ervaringen anderen te helpen. Marjo is vrijwilliger bij het ervaringsdeskundigenteam van Levanto en werkte mee aan een podcast over huiselijk geweld. Ze hoopt zodoende dat slachtoffers (en daders) erover durven te praten en dat ook hulpverleners ernaar vragen. “Het is niet de bedoeling dat je je thuis onveilig voelt, wat de omstandigheden ook zijn. Thuis bij je dierbaren zou niemand zich angstig moeten voelen.”

Over huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden.

Bij 'huiselijk geweld' bestaat er een relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is meestal sprake van een machtsverschil. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.

Vormen van huiselijk geweld zijn:

  • partnergeweld en ex-partnergeweld in alle verschijningsvormen, ook psychische mishandeling en stalking
  • kindermishandeling
  • ouderenmishandeling
  • eergerelateerd geweld zoals eerwraak, vrouwelijke genitale verminking ('vrouwenbesnijdenis') of huwelijksdwang

Uit de schaduw van een ander
Uit de schaduw van de ander is een vorm van groepshulpverlening aan vrouwen na huiselijk geweld. Het belangrijkste doel is het stoppen van het geweld en het doorbreken van de cirkel van geweld die leidt tot sociaal isolement. De doelgroep bestaat uit vrouwelijke slachtoffers van psychisch, lichamelijk of seksueel (partner)geweld. Het gaat om 18 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. In elke bijeenkomst komt een (vastliggend) thema aan bod dat bijdraagt aan het inzichtelijk maken van de eigen positie en verantwoordelijkheden. Thema’s zijn bijvoorbeeld loyaliteit, intimiteit en man-vrouwverhoudingen. Twee vaste (vrouwelijke) hulpverleners begeleiden de groep. In een effectonderzoek (Winants et al, 2007) is een positief effect gemeten op welbevinden, ervaren geweld, stressgerelateerde klachten en empowerment. De groepsbehandeling bestaat uit een combinatie van communicatieve therapievormen met lichaamsgerichte, creatieve en visualisatieoefeningen. Deze benadering stimuleert deelneemsters om verandering aan te brengen in hun persoonlijke situatie. In elke bijeenkomst vinden oefeningen plaats die gericht zijn op het thema. In Limburg wordt Uit de schaduw van de ander meestal aangeboden binnen het sociaal domein (maatschappelijk werk). Uw behandelaar in de GGZ of zorgverlener in de huisartsenpraktijk kan u hier meer informatie over geven.

Multi Systeem Therapie (MST)
Multisysteem Therapie (MST) is een intensieve gezinsbehandeling in de thuissituatie. MST richt zich op jongeren van 10 tot en met 18 jaar met ernstige gedragsproblemen, en hun opvoeders. Het belangrijkste doel van MST is het verminderen van de ernstige gedragsproblemen van de jongere en ervoor te zorgen dat het gezin en de omgeving in staat zijn om in de toekomst problemen zelfstandig het hoofd te bieden. Daarmee wordt gezorgd dat de jongere thuis kan blijven wonen en uithuisplaatsing wordt voorkomen of verkort. MST is een intensieve gezinsbehandeling van gemiddeld vier tot vijf maanden, waarin het gezin 24/7 een therapeut ter beschikking heeft. In deze animatie kunt u meer informatie bekijken over MST. Via deze link kunt u bekijken welke organisaties in Limburg MST bieden.

Nuttige tips en websites

  • Zoek hulp en praat erover!
  • Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Hier kunnen slachtoffers, daders, burgers en professionals een melding maken als er sprake is van (vermoedelijk) huiselijk geweld. Bekijk hier de websites van Veilig Thuis Zuid-Limburg en Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg. Veilig Thuis is gratis en anoniem 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar via tel. 0800 – 2000. De websites bieden ook een chatfunctie.
  • Expertise Centrum Pureza heeft veel expertise op het gebied van problematiek waar eergerelateerd geweld aan ten grondslag ligt. Pureza biedt niet alleen begeleiding en behandeling voor de slachtoffers, maar ook diverse trainingen en workshops.
  • Voor hulpverleners bestaat de Meldcode Huiselijk geweld. Ook Lionarons GGZ heeft een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld.
  • Beluister de podcast waarin Marjo haar ervaringen deelt.
Lees meer

Gaby’s leven verliep niet vlekkeloos. Als kind klopte ze regelmatig voor hulp en een luisterend oor aan bij haar ouders en leraren op school. Helaas tevergeefs. En dus ging ze er zelf ook in geloven dat haar gevoel niet klopte en niet belangrijk was. Al vanaf haar achtste had Gaby een doodswens. Later in haar leven weerhield haar trots haar om hulp te vragen. Na het zoveelste ontslag raakte ze in een burn-out. Pas toen het echt niet meer ging, maakte Gaby een afspraak bij haar huisarts.


Lees meer

Voor het eerst voelde ik me serieus genomen

Het duurde meer dan negen jaar voordat Saskia (27) aan de bel trok voor hulp. Hoewel het voor haar voelde als een enorme stap, kijkt ze nu voldaan terug op haar behandeling bij Lionarons GGZ: “Het gaat nu gewoon goed met me, alles is gewoon beter geworden. Pas als je open bent over wat er speelt, kun je geholpen worden.”


Lees meer

#OpenUp-Week 2022: Praten over Psychische Klachten helpt

Jaarlijks organiseert MIND samen met Omroep HUMAN en NPO 3FM de #OpenUp campagne. In de week van 10 t/m 16 oktober 2022 roepen wij om samen met hen iedereen - en in het bijzonder jongeren - op open te zijn over psychische problemen. Praten helpt! Laat ook aan anderen zien dat jij openstaat voor het verhaal van een ander.

In het kader van de #OpenUp-week mogen we het ervaringsverhaal van Noëlla Wachelder delen. Noëlla is in september 2022 gestart bij onze afdeling Kind en Jeugd met haar masterstage Pedagogische Wetenschappen vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van eetproblematiek. Een paar jaar geleden besloot ze open te zijn over haar ervaringen. Pas toen ging ze ervaren hoe belangrijk openheid is in het herstelproces. Ze schreef er 2 blogs over voor Stichting Kiem. Deze kunt u hier lezen.

Lees meer

Nuttige websites

Voor uw herstel kan het behulpzaam zijn om te horen dat u niet de enige bent met psychische klachten. Het kan helpen om te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Ook het lezen van ervaringsverhalen van anderen kunnen u helpen. Naast de ervaringen van onze eigen cliënten, geven we u hieronder een overzicht met nuttige websites:


Lees meer

Angst om over te geven - ACT Therapie

"Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met de therapie bij Lionarons GGZ, ik kwam hier met het doel om mijn angsten wat betreft misselijkheid en de angst om over te geven te accepteren en een manier te vinden om hier mee om te gaan. Naast de reguliere therapie stelde de behandelaar aan mij voor om aan de ACT therapie te beginnen.


Lees meer

Paniekaanval - Internettherapie

"Door mijn ziekte en andere dingen die zijn gebeurd de afgelopen jaren heb ik een paniekaanval gekregen. Toen ik deze een aantal keren heb gehad ben ik door mijn maatschappelijk werkster en de huisarts doorverwezen naar Lionarons GGZ. Hier heb ik individuele gesprekken gehad met mijn begeleidster en daarnaast ook nog internet therapie gevolgd. Deze therapie heeft mij er binnen enkele weken weer bovenop geholpen.


Lees meer

Angststoornis - Schematherapie

"Ik heb Lionarons GGZ benaderd voor hulp in verband met een angststoornis. Vanuit deze individuele therapie ben ik ingestapt in de groepstherapie. De naam van de cursus is schematherapie.


Lees meer

Angststoornis - PTSS - EMDR - Cognitieve gedragstherapie

"Na de eerste signalen dat zich bij mij een angststoornis ontwikkeld had en ik duidelijk last kreeg van het vermijden van plaatsen, nachtmerries en herbelevingen, werd de definitieve diagnose PTSS gesteld. Ik had zelf nog niet in de gaten dat een ingrijpende gebeurtenis hiervoor verantwoordelijk was. En dat deze er nu voor zorgde dat alleen al eraan terugdenken of erover praten, mijn angst activeerde. Dat ik plaatsen ging vermijden en het liefst thuis was.


Lees meer